Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12722
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Somchai Kiatgamolchai | - |
dc.contributor.advisor | Siripan Nilpairach | - |
dc.contributor.author | Panuwat Attachotsakda | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2010-06-01T02:08:45Z | - |
dc.date.available | 2010-06-01T02:08:45Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12722 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2006 | en |
dc.description.abstract | FeSi[subscript 2] were prepared by mechanical alloy (MA) technique using a planetary ball mill. Fe[subscript 30-x]Cu[subscript x]Si[subscript 70] where x = 0, 1, 2 and 5 were selected instead of conventional composition, Fe[subscript 33.33]Si[subscript 66.67], in order to avoid the metallic E-FeSi phase. Each composition was solidified by 2 methods. For the first method, the mixtures were cold pressed with 345 MPa gauge pressure and annealed under Ar atmosphere at 1073K or 1173K. The annealing times were 1, 3 or 5 hours. For the second method, the mixtures were hot pressed with 26 MPa gauge pressure at 1173K and 1 hour soaking time. X-Ray Diffraction technique (XRD) was used to determine B phase of the samples. The B phase fraction and Seebeck coefficient of cold pressed samples increased when %Cu addition increased. Seebeck coefficient of cold pressed samples showed that 0.5%Cu sample annealing at 1173K for 1 hour gives the highest Seebeck coefficient of 16 uV/K at room temperature. Seebeck coefficient of hot pressed samples was greater than that of cold pressed samples. For hot pressed samples, the B phase fraction and Seebeck coefficient is maximize with content of Cu around 0.1% - 0.2%. Seebeck coefficient of hot pressed samples showed that 0.1%Cu sample gives the highest Seebeck coefficient of 66 uV/K at room temperature. | en |
dc.description.abstractalternative | สารไอรอนไดซิลิไซด์ถูกเตรียมด้วยเทคนิคการแอลลอยด์เชิงกล โดยใช้เครื่องบดเพลเนททารีบอล (planetary ball mill) Fe[subscript 30-x]Cu[subscript x]Si[subscript 70] โดย x = 0, 1, 2 หรือ 5 ถูกเลือกแทนที่จะเป็น Fe[subscript 33.33]Si[subscript 66.67] เพื่อหลีกเลี่ยงเฟสโลหะ E-FeSi สารผสมหลังบดแต่ละสัดส่วนถูกขึ้นรูป 2 วิธี สำหรับวิธีแรกสารผสมถูกอัดแน่นโดยปราศจากความร้อนด้วยความดัน 345 เมกะปาสคาล จากนั้นเผาแอนนีลในเตาเผาในบรรยากาศอาร์กอนที่อุณหภูมิ 1073 เคลวิน หรือ 1173 เคลวิน และใช้เวลาในการเผา 1 ชั่วโมง 3 ชั่วโมง หรือ 5 ชั่วโมง สำหรับวิธีที่สอง สารผสมถูกอัดแน่นพร้อมกับให้ความร้อนที่ความดัน 26 เมกะปาสคาล ด้วยอุณหภูมิ 1173 เคลวิน นาน 1 ชั่วโมง สารตัวอย่างถูกตรวจหาเฟสบีตา (B) ด้วยวิธีเลี้ยวเบนรังสีเอกซ์ (XRD) สัดส่วนของเฟส B ต่อทุกเฟสในชิ้นสารและสัมประสิทธิ์ซีเบคเพิ่มขึ้นเมื่อเพิ่มทองแดง ในสารที่เตรียมด้วยวิธีอัดแน่นโดยปราศจากความร้อน ค่าสัมประสิทธิ์ซีเบคที่สูงที่สุดในกลุ่มชิ้นสาร ที่เตรียมด้วยวิธีอัดแน่นโดยปราศจากความร้อนเป็นชิ้นสารตัวอย่างที่เจือด้วยทองแดง 0.5% และเผาแอนนีลที่อุณหภูมิ 1173 เคลวิน นาน 1 ชั่วโมง โดยให้ค่าสัมประสิทธิ์ซีเบค 16 uV/K ที่อุณหภูมิห้อง ชิ้นสารตัวอย่างที่เตรียมด้วยวิธีอัดแน่นพร้อมกับให้ความร้อน จะให้สัมประสิทธิ์ซีเบคสูงกว่าสัมประสิทธิ์ซีเบคของชิ้นสารตัวอย่าง ที่เตรียมด้วยวิธีอัดแน่นโดยปราศจากความร้อน ในกลุ่มชิ้นสารที่เตรียมด้วยวิธีอัดแน่นพร้อมกับให้ความร้อน สัดส่วนของเฟส ต่อทุกเฟสในชิ้นสารและสัมประสิทธิ์ซีเบคจะมีค่าสูงที่สุดเมื่อเจือทองแดงประมาณ 0.1% - 0.2% ค่าสัมประสิทธิ์ซีเบคที่สูงที่สุดเป็นชิ้นสารที่เตรียมด้วยวิธีอัดแน่น พร้อมกับให้ความร้อนที่เจือด้วยทองแดง 0.1% โดยให้ค่าสัมประสิทธิ์ซีเบค 66 uV/K ที่อุณหภูมิห้อง | en |
dc.format.extent | 1335507 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1836 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Iron disilicide | en |
dc.subject | Copper | en |
dc.subject | Thermoelectricity | en |
dc.subject | Mechanical alloying | en |
dc.title | Effects of copper addition on thermoelectric properties of B-FeSi2 prepared by mechanical alloying | en |
dc.title.alternative | ผลของการเติมทองแดงต่อสมบัติเทอร์โมอิเล็กทริกของบีตา-ไอรอนไดซิลิไซด์ ที่เตรียมด้วยการแอลลอยด์เชิงกล | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Science | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Physics | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | Somchai.K@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | Siripan.N@Chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2006.1836 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Panuwat.pdf | 1.3 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.