Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64342
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ปรีชา ภูวไพรศิริศาล | - |
dc.contributor.author | สุชานารถ บุญศรีสุข | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ | - |
dc.date.accessioned | 2020-03-12T07:21:45Z | - |
dc.date.available | 2020-03-12T07:21:45Z | - |
dc.date.issued | 2561 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64342 | - |
dc.description | โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต สาขาวิชาเคมี คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2561 | en_US |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อแยกและพิสูจน์โครงสร้างทางเคมีของสารจากผลดีปลี โดยนำผลดีปลีมาสกัดในเฮกเซนและเอทิลแอซิเทต นำสิ่งสกัดเฮกเซนและเอทิลอะซิเตทมาแยกให้บริสุทธิ์ด้วยเทคนิคโครมาโทกราฟี พบว่าแยกได้สารที่เคยมีข้อมูลการรายงานมาก่อนหน้านี้ 7 ชนิด คือ N-[(2E,4E)-tetradecadienoyl]-piperidine (SB1), (2E) 1-(piperidin-1-yl)-tetradec-2-en-1-one (SB2), 1-[(2E,4E)-1-oxo-2,4-hexadecadienyl]-piperidine (SB3), piperlongimin B (SB4), methyl piperate (SB5), guineensine (SB6) และ piperine (SB7) โดยโครงสร้างทั้งหมดได้พิสูจน์ทราบด้วยวิธีทางสเปกโทรสโกปี ร่วมกับการเปรียบเทียบข้อมูลที่เคยมีการรายงานมาก่อนหน้านี้ | en_US |
dc.description.abstractalternative | This study aimed to isolate and identify the chemical structures of compounds from the fruits of Piper retrofractum Vahl. The fruits were extracted with hexane and ethyl acetate. The hexane and ethyl acetate crude extracts were purified by chromatographic techniques, leading to the isolation of 7 known compounds named N-[(2E,4E)-tetradecadienoyl]-piperidine (SB1), (2E) 1-(piperidin-1-yl)-tetradec-2-en-1-one (SB2), 1-[(2E,4E)-1-oxo-2,4-hexadecadienyl]-piperidine (SB3), piperlongimin B (SB4), methyl piperate (SB5), guineensine (SB6) and piperine (SB7). Their structures were determined by spectroscopic methods as well as comparison with previous reports in the literature. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.title | การศึกษาองค์ประกอบทางเคมีจากผลของดีปลี | en_US |
dc.title.alternative | The study of chemical constituents from fruits of Piper retrofractum Vahl | en_US |
dc.type | Senior Project | en_US |
dc.email.advisor | Preecha.P@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Sci - Senior Projects |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Suchanart_B_Se_2561.pdf | 1.11 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.