Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55078
Title: | A mixed methods of qualitative and quantitative study of patients’ understanding about carbohydrate portion in type 2 diabetic subjects |
Other Titles: | การวิจัยแบบผสมผสานเชิงคุณภาพและเชิงปริมาณเกี่ยวกับความเข้าใจของผู้ป่วยในการประมาณสัดส่วนคาร์โบไฮเดรตในผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่สอง |
Authors: | Pornsawan Prutanopajai |
Advisors: | Jongjit Angkatavanich Thiti Snabboon |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Allied Health Sciences |
Advisor's Email: | Jongjit.A@Chula.ac.th,jongjitan@yahoo.com Thiti.S@Chula.ac.th |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | The purpose of this mixed methods study was to evaluate understanding about carbohydrate portion and determine factors which were associated to carbohydrate portion knowledge in adults with type 2 diabetes. The sample group was 135 adults with type 2 diabetes who attended the diabetic clinic of King Chulalongkorn Memorial Hospital. Knowledge of carbohydrate portion was evaluated by the test which developed in this study. The data about socio-demographic characteristics, medical history, self-management information, diabetes education information and general diabetes knowledge were collected. After that, 24 participants were selected by purposive sampling to attend food estimation skill test and interview. Data analysis were using descriptive statistics, independent t-test, ANOVA, Chi-squared test and Multivariable analysis for quantitative data and Framework method for qualitative data. The results showed mean score of carbohydrate portion knowledge was 16.24 points with SEM of 0.34. Most of participants had problem with interpretation of nutrition facts label. This study found that some misconceptions about identifying foods that contain carbohydrate and estimating carbohydrate content in foods. In addition, the association between carbohydrate portion knowledge and glycemic control was found in this study. The analysis of independent t-test and ANOVA indicated the factors which were associated with carbohydrate portion knowledge. There were age, education level, occupation, income and having glucose meter. In the same way, analysis of chi-square test and binary logistical regression showed low level of carbohydrate portion knowledge was associated with 5 variables. There were age, education level, income, receiving diabetes information from media and score of general diabetes. Therefore, it is important to be careful of miscommunication and misunderstanding in diabetes education, especially group of people with low level of carbohydrate portion knowledge. |
Other Abstract: | วัตถุประสงค์ของการศึกษาด้วยวิธีผสมผสาน เพื่อประเมินความเข้าใจเกี่ยวกับสัดส่วนคาร์โบไฮเดรตและหาปัจจัยต่างๆที่มีความเกี่ยวข้องกับความรู้เรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรตในผู้เป็นเบาหวานชนิดที่สอง กลุ่มตัวอย่างคือผู้เป็นเบาหวานชนิดที่สองจำนวน 135 คนที่มารับบริการที่คลีนิคเบาหวาน ของโรงพยาบาลจุฬาลงกรณ์ ความรู้เรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรตถูกประเมินโดยแบบทดสอบที่ถูกพัฒนาขึ้นในการศึกษานี้ มีการเก็บข้อมูลเกี่ยวกับลักษณะพื้นฐานทางสังคมประชากร ประวัติทางการแพทย์ ข้อมูลเกี่ยวกับการดูแลตนเอง ข้อมูลการได้รับความรู้เรื่องเบาหวานและความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับเบาหวาน หลังจากนั้นจึงได้เลือกกลุ่มตัวอย่างแบบเจาะจงจำนวน 24 คน เพื่อทำการทดสอบทักษะในการประเมินปริมาณอาหารและสัมภาษณ์ การวิเคราะห์ข้อมูลใช้สถิติเชิงพรรณา การทดสอบทีแบบเป็นอิสระต่อกัน การวิเคราะห์ความแปรปรวน การทดสอบไคสแควร์และการวิเคราะห์พหุตัวแปรสำหรับข้อมูลเชิงปริมาณ และวิธีกรอบแนวคิดสำหรับข้อมูลเชิงคุณภาพ ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าคะแนนเฉลี่ยของความรู้เรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรตเท่ากับ 16.24 คะแนนและมีความคลาดเคลื่อนมาตรฐานของค่าเฉลี่ยเท่ากับ 0.34 ผู้เข้าร่วมวิจัยส่วนใหญ่มีปัญหากับการแปลความหมายฉลากโภชนาการ ในการศึกษานี้พบความเข้าใจผิดเกี่ยวกับการจำแนกอาหารที่มีคาร์โบไฮเดรตและการประเมินปริมาณคาร์โบไฮเดรตในอาหาร นอกจากนี้ยังพบว่ามีความสัมพันธ์ระหว่างความรู้เรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรตกับการควบคุมระดับน้าตาลในเลือด การวิเคราะห์ด้วยการทดสอบทีแบบเป็นอิสระต่อกัน และการวิเคราะห์ความแปรปรวนชี้ให้เห็นปัจจัยที่มีความเกี่ยวข้องกับความรู้เรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรต ได้แก่ อายุ ระดับการศึกษา อาชีพ รายได้ และการมีเครื่องตรวจวัดระดับน้ำตาลในเลือด ในทำนองเดียวกัน การวิเคราะห์ด้วยการทดสอบไคสแควร์และการวิเคราะห์พหุตัวแปรแสดงให้เห็นว่า ระดับความรู้ต่ำในเรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรต มีความสัมพันธ์กับ 5 ตัวแปร ได้แก่ อายุ ระดับการศึกษา รายได้ การได้รับข้อมูลเรื่องเบาหวานจากสื่อและคะแนนความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับเบาหวาน ดังนั้นจึงเป็นเรื่องสำคัญที่ควรระมัดระวังการสื่อสารที่ผิดพลาดและความเข้าใจผิดในการให้ความรู้เรื่องเบาหวาน โดยเฉพาะอย่างยิ่งกลุ่มที่มีระดับความรู้ต่ำในเรื่องสัดส่วนคาร์โบไฮเดรต |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2016 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Food and Nutrition |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55078 |
URI: | http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2016.1593 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.58837/CHULA.THE.2016.1593 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | All - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5776852037.pdf | 4.16 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.