Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/83340
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorวิมลมาศ ศรีจำเริญ-
dc.contributor.authorภัณฑิรา เศรษฐจิรวิโรจน์-
dc.contributor.otherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะรัฐศาสตร์-
dc.date.accessioned2023-08-04T08:22:42Z-
dc.date.available2023-08-04T08:22:42Z-
dc.date.issued2565-
dc.identifier.urihttps://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/83340-
dc.descriptionสารนิพนธ์ (รป.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2565-
dc.description.abstractการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่ส่งผลต่อการดำเนินนโยบายให้เกิดประสิทธิผลและศึกษาแนวทางการพัฒนาและช่วยเหลือการปรับตัวของผู้ประกอบการอาหารไทยในกิจกรรม BCG THE NEXT GEN ของกรมส่งเสริมการค้าระหว่างประเทศ กระทรวงพาณิชย์ โดยการศึกษานี้เป็นการวิจัยเชิงคุณภาพ เก็บรวบรวมข้อมูลจากการสัมภาษณ์เชิงลึกผู้แทนจากกรมส่งเสริมการค้าระหว่างประเทศ กระทรวงพาณิชย์ ผู้ประกอบการทางด้านอาหารที่เข้าร่วมกิจกรรม BCG THE NEXT GEN และเจ้าหน้าที่สภาพัฒนาการเศรษฐกิจและสังคมแห่งชาติ ผลจากการศึกษาพบว่า ที่ผ่านมาการดำเนินงานเพื่อขับเคลื่อนนโยบายโมเดลเศรษฐกิจใหม่มีประสิทธิผลแต่ไม่มากเท่าที่ควร โดยปัจจัยที่ส่งผลต่อการดำเนินโยบาย ได้แก่ ความเร่งด่วนของนโยบายก่อให้เกิดข้อจำกัดในการจัดสรรงบประมาณอย่างไม่ทั่วถึง ทั้งนี้ ยังมีปัจจัยอื่น ๆ ที่มีอิทธิพลต่อการจัดทำโครงการ และกิจกรรม เช่น กฎระเบียบของกลุ่มตลาดประเทศเป้าหมาย ซึ่งส่งผลต่อการปรับตัวของผู้ประกอบการ รวมไปถึงการบูรณาการบันทึกความร่วมมือระดับกระทรวงที่ยังไม่เป็นรูปธรรมและไม่เกิดผลตามที่คาดหวังในการส่งเสริมการส่งออกผู้ประกอบการอาหารไทย ทั้งนี้ แนวทางในการปรับปรุงนโยบายอาจทำได้โดยเริ่มจากการจัดทำงบประมาณที่มุ่งเน้นผลงานตามยุทธศาสตร์ (Strategic Performance Based Budgeting : SPBB) ควบคู่ไปกับการจัดทำงบประมาณรายจ่ายประจำปี เพื่อเป็นแหล่งเงินทุนสำรองเมื่อเกิดนโยบายเร่งด่วน ปรับเปลี่ยนระบบการวัดผลให้มีประสิทธิผลเพื่อต่อยอดในการขอจัดสรรงบประมาณประจำปีที่สูงขึ้น และจัดทำแผนการบูรณาการระหว่างหน่วยงานที่ชัดเจนและมีเนื้อหาสาระภายใต้บันทึกความร่วมมือเพื่อต่อยอดการส่งออกสินค้าอาหารโดยเฉพาะเจาะจง-
dc.description.abstractalternativeThe study on Effectiveness of Bio-Circular-Green (BCG) Policy in Thailand’s Food Exportation aimed to study factors affecting the implementation of the BCG policy and to study guidelines for developing and adjusting Thai food exportation in the BCG THE NEXT GEN  project. This policy is overseen by the Department of International Trade Promotion, Ministry of Commerce under the Platform Economy Project to drive Thailand towards being a leader in the BCG THE NEXT GEN Project 2022 (BCG Pilot Project). This study employed qualitative research method. The data was collected from in-depth interviews of food exporters who participated in the BCG THE NEXT GEN Project and officers from Department of International Trade Promotion and the National Economic and Social Development Board who have been involved in the implementation of the policy. The researcher found that in up to date, the implementation of the BCG new economic model policy by the Department of International Trade Promotion Ministry of Commerce is effective but not at its best. This is because the urgency of the policy which resulted in inconsistent budget allocations. In addition, the evaluation systems for policy implementation effectiveness could not fully assess a long-term outcomes as only outputs could only be measured in the early stages after the end of activities. Other factors such as preparing business owners for importing countries’ regulations compliance can influence their readiness and policy implementation activities. Furthermore, policy integrations and cooperations at ministry level are still unclear and impractical, resulting in the policy being unable to produce the expected outcomes in promoting Thai food exportation. However, guidelines for improving the policy may involve employing the approach of Strategic Performance Based Budgeting (SPBB) which focuses on strategic performance along with the preparation of the annual expenditure budget. This is to ensure funds being reserved for an urgent policy. Productivity measurement system can be modified in order to extend the request for higher annual budget allocations. A clear integration and cooperation plans between agencies can also be established under the memorandum of cooperation to expand the export of specific food products.-
dc.language.isoth-
dc.publisherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย-
dc.relation.urihttp://doi.org/10.58837/CHULA.IS.2022.278-
dc.rightsจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย-
dc.titleประสิทธิผลในการดำเนินนโยบายโมเดลเศรษฐกิจใหม่ (Bio Ciucular Green Economy : BCG) ต่อผู้ประกอบการส่งออกอาหารไทย-
dc.title.alternativeThe effectiveness of bio-circular-green economy policy (BCG) implementation on Thai food export entrepreneurs-
dc.typeIndependent Study-
dc.degree.nameรัฐประศาสนศาสตรมหาบัณฑิต-
dc.degree.levelปริญญาโท-
dc.degree.disciplineรัฐประศาสนศาสตร์-
dc.degree.grantorจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย-
dc.identifier.DOI10.58837/CHULA.IS.2022.278-
Appears in Collections:Pol - Independent Studies

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6382042124.pdf1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.