Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/83575
Title: | การพัฒนาฟิล์มบางนาโนเพื่อยืดอายุการเก็บรักษาของมะม่วง: รายงานการวิจัย(ปีที่1) |
Other Titles: | Development of nano thin film to prolong the shelf life of mango |
Authors: | ปราณี โรจน์สิทธิศักดิ์ กนกวรรณ เสรีภาพ |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. สถาบันวิจัยโลหะและวัสดุ |
Subjects: | มะม่วง -- การเก็บและรักษา อาหาร -- การเก็บและถนอม ฟิล์มบาง Mango -- Preservation Food -- Preservation Thin films |
Issue Date: | 2557 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | This two year project is to study and develop the fonnulation of nano thin film solution containing chitosan to prolong the shelf-life of mango 'Namdokmai". The physiology of mango after coating with chitosan solution and stored at 25 °C and 14°C was investigated. In the first year project, nano thin film solution containing chitosan was developed and characterized. The results suggested that chitosan with molecular weight of 65,000 -410,000 g/mol is well dissolved in acetic acid with the concentration of 0.5% (v/v). Tween 80® can enhance the film to stick continuously on the hydrophobic surface of materials. However, overdose ofTween 80® caused foaming in the fonnulation. In general, nano thin film fonnulation containing chitosan should be added 0.1 % (w/v) Tween 80® in 1 % chitosan (w/v). Acetic acid with the concentration of 0.5% (v/v) should be used as a solvent of chitosan and the dipping technique is to be used in this project. |
URI: | https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/83575 |
Type: | Technical Report |
Appears in Collections: | Metal - Research Reports |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pranee_Ro_Res_2557.pdf | 26.6 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.